Concursul International de Solutii LITORAL MAMAIA, Constanta!

Concursul International de Solutii LITORAL MAMAIA, Constanta!
Autor principal: Laurentiu Palade Birou de Arhitectura SRL
arh. Laurentiu Palade

THE BEACH ACCESSIBLE AND POPULATED BY TOURISTS 

Conceptul propus pentru amenajarea plajei din Mamaia porneste de la intrebarea si problema cea mai importanta si anume: Cum putem sa facem ca intreaga zona de plaja studiata sa fie accesibila si populata uniform de turisti, fara a exista zone mai putin sau mai mult aglomerate? Dezvoltarea anumitor zone din statiune, face ca turistii sa aleaga plaja cea mai apropiata de zona hotelului unde sunt cazati sau plaja cea mai accesibila din punct de vedere al dotarilor, al amenajarilor, al confortului lor, iar inexistenta unor faleze amenajate sau a unor strazi neamenajate face ca unele zone de plaja sa ramana mai putin tranzitate. Stim foarte bine ca deplasarea pe plaja, pe nisip este destul de dificila mai ales in conditii de caldura excesiva, iar asta face ca zonele cele mai bine dezvoltate turistic, sa creeze si plajele din apropierea lor cele mai aglomerate, ramanand ca zonele mai putin dezvoltate sa aiba plaje putin utilizate de turisti, iar asta ducand intr-un final la neinteresul comerciantilor de a le inchiria.

De la aceasta intrebare a luat nastere conceptul, dar dificultatea de a rezolva aceasta problema este una si mai mare, deoarece conceptul porneste si de la ideea de a pastra toate accesele existente, acestea fiind distribuite neuniform sau unele aflandu-se in zone unde nu exista faleza, nu exista potential turistic, nu exista parcaje, nu exista dezvoltare, interes,  sunt foarte greu vizibile si accesibile iar asta face ca promenada existenta sa fie foarte aglomerata si din acest punct de vedere. Plajele cu faleza existenta, fie ca vorbim de cele care au acces doar pietonal sau cele care au acces pietonal si auto sunt foarte tranzitate si foarte aglomerate nu doar de cei care sunt cazati la hotelurile din zona, ci si de cei care vin din alte statiuni deoarece in aceste zone se afla locurile cu cele mai multe parcaje, restaurante si alte dotari. Zonele mai dezvoltate si fara instrastructura necesara creeaza un haos din punct de vedere al circulatiei pietonale si auto. 

STRATEGIC INTERVENTION

Dificultatea de a pastra accesele principale pietonale dar in acelasi timp sa distribui turistii din zonele cele mai aglomerate pe intreaga plaja studiata au fost principalele criterii care a dus la crearea conceptului de a propune o promenada pietonala paralela cu tarmul apei pe toata lungimea zonei studiate. Astfel, aceasta promenada are un prim rol si cel mai important, de a prelua oamenii din accesele existente sau din zonele aglomerate si de a-i distribui intr-un mod cat mai ordonat si uniform spre fiecare subsector in parte, fara a fi nevoie sa se deplaseze pe plaja pana a gasi locul perfect.

Aceasta promenada are multiple roluri si rezolva multe probleme de deplasare, ordine, repere, viziune si gestiune, datorita proiectarii ei si anume: ridicarea acesteia de la sol face ca distribuirea oamenilor spre plaja sa fie una ordonata, simpla, astfel devine usor de identificat zonele cu sezlonguri libere sau zonele rezervate  hotelurilor. Pentru fiecare subsector exista un acces catre acestea si un punct info. Ridicarea promenadei de la sol face ca deplasarea haotica a turistilor pe plaja pe diagonala sa fie imposibila. Alegerea plajei preferentiale este foarte usoara, nu vor mai fi nevoiti sa mearga pe nisip pentru a gasi un sezlong liber, sau o zona mai putin aglomerata. Sub aceasta promenada pe toata lungimea ei, sunt prevazute foarte multe spatii de depozitare special destinate si inchiriate comerciantilor pentru umbrele, sezlonguri, mese etc., va exista si un sistem de colectare a apelor pluviale, aceasta apa fiind folosita doar pentru irigarea parcului maritim amenajat. Promenada va fi accesibila si in extrasezon, pe perioada iernii, iar ridicarea acesteia fata de nisip face ca oamenii sa aiba vederi spre mare mult mai interesante. Se vor amplasa si puncte info in apropierea cladirilor cu valoarea istorica si monumentala, iar plimbarea pe aceasta promenada devine una foarta interesanta si in perioadele de extrasezon, deoarece aceasta promenada poate fi si ca un traseu turistic unde poti admira cladirile istorice dar si hotelurile cu valoare arhitecturala.

La fiecare acces, fie ca vorbim de accesul dinspre promenada spre plaja sau accesul dinspre promenada spre iesirea de pe plaja se vor monta puncte info care vor fi numerotate, pentru a exista un reper pentru turistii care pleaca sau vin pe plaja.  Aceasta promenada are si rol de a desparti zona de plaja fata de zona unde se va amenaja un parc maritim, o zona dorita de foarte multi turisti care doresc sa caute o zona mai umbroasa, cu spatiu verde, dar si cu zone unde se desfasoara diferite sporturi de plaja. Astfel, in aceasta zona de access spre plaja, se vor amenaja pe intreaga zona studiata, diferite terenuri pentru sporturile de plaja dar si locuri de joaca pentru copii, locuri amenajate pe nisip dar care ofera fata de locurile de pe plaja, o zona mai umbrita. Tot in aceasta zona de acces, vor exista si zone pentru diferite evenimente, fie ca vorbim de cinema in aer liber, de evenimente muzicale, teatrale sau destinate copiilor, se vor amenaja 3 spatii, amplasate in zone mai dezvoltate pentru a fi accesibile cat mai usor de majoritatea turistilor. Promenada va fi dotata cu iluminat nocturn, bancute, puncte info, iar in zona de protectie monumentala si in zonele unde necesitata acces pentru interventie, pentru autoutilitare de intretinere a plajei si ridicarea gunoiului, pentru autoturismele ce trebuie sa ajunga in punctele de agrement nautic, aceasta promenada va fi amenajata la nivelul nisipului. La fiecare 2 accese catre plaja, langa promenada se vor amenaja gradene cu diferite moduri de asezare si vor fi prevazute cu umbrele. La fiecare acces spre promenada dinspre accesul existent vor fi amenajate, pe de o parte locuri pentru parcarea bicicletelor, iar pe cealalta parte cate o platforma de colectare a gunoiului, platforma ingropata in nisip cu sistem de ridicare automata. La fiecare access de pe promenada spre plaja, vor fi amenajate locuri pentru dus, in special pentru spalarea picioarelor. Unele accese spre plaja vor fi dotate cu puncte sanitare ce contin toalete si cabine de schimb, amplasate dupa o analiza prezentata in diagrama. Toate zonele de acces fie ca vorbim de acces dinspre plaja sau dinspre accesul existent, vor fi prevazute cu rampe pentru persoane cu dizabilitati, intreaga zona studiata fiind accesibila pentru toate categoriile de persoane.

De-a lungul promenadei, paralel cu ea, va fi amenajata si o pista pentru biciclete, accesul fiind prezentat in diagrama. Intre pista pentru biciclete si promenada se va planta un aliniament de arbori pentru a proteja cladirile existente de curentii eolieni. Accesul ambulantei, autoturismelor utilitare pentru intretinerea plajei si ridicarea gunoiului, se va face de pe aceasta pista de biciclete, accesul acestora fiind restrictionat, folosindu-se fie noaptea, sau doar in cazurile de urgenta.

Conceptul barului de plaja porneste de la arhitectura barului maritim existent, acesta fiind prezentat in 3 tipologii diferite, in functie de marimea dorita. In zona parcului maritim, de-a lungul pistei de biciclete si de-a lungul intrarilor principale, s-a propus zone de nisip clar delimitate de zonele verzi, iar in aceste zone se pot amplasa diferite materiale de inchiriat sau de vanzare pentru activitatile de plaja sau pentru copii.