CONCURS "CASA MICA - CASA CUIB"

CONCURS "CASA MICA - CASA CUIB"

CABANA P+M

AUTOR(I): arh. Laurentiu Palade

REGIM DE INALTIME: P+M

SUPRAFATA CONSTRUITA PARTER (CU TERASA DE ACCES ACOPERITA): 58.51 mp

SUPRAFATA CONSTRUITA MANSARDA (CU BALCON): 37.56 mp

SUPRAFATA DESFASURATA TOTALA (INCLUSIV TERASA DE ACCES SI BALCON): 96.07 mp

SUPRAFATA UTILA TOTALA (SPATII INTERIOARE): 65.02 mp

În perioada pandemiei, trendul de construire a unei case de vacanță (cabane) a primit un nou avânt. Restricțiile de izolare, de deplasare dar și necesitatea de retragere și de relaxare au arătat beneficiile unei locuințe temporare amplasate într-o zonă montană cu peisaj atractiv. Cel mai important aspect la proiectarea unei cabane în mediul rural montan este contextul și modul de integrare și amplasare în acesta, astfel încât impactul asupra peisajului și naturii să fie minim. Trebuie să respecte cadrul natural și să contribuie prin volum, cromatică și materialitate la armonia și respectul față de peisaj și de natură.
Astfel, am propus realizarea unei cabane cu funcțiunea de locuire temporară pentru o familie, amplasată într-o zonă montană cu peisaj atractiv și dezvoltată pe două niveluri, parter și mansardă. Această locuință conține următoarele funcțiuni: la parter: accesul în locuință se va face prin intermediul unei terase acoperite, de tip pridvor, ajungându-se într-un hol de primire. Din acest hol, se accede către zona de zi și locul de luat masa, bucătărie deschisă echipata cu cămară și către un grup sanitar. În camera de zi este amplasat un șemineu. Acest spațiu se dezvoltă pe două niveluri, diferențiindu-se de zona de noapte prin proporții și înălțime, dar ambele deschizându-se spre peisajul montan prin vitraje generoase. Din zona de zi, se accede către o terasă amplasată și orientată spre zona cu peisajul cel mai atractiv. Șemineul a fost proiectat și poziționat, în așa fel încât, să poată fi utilizat atât din interior cat și din exterior. Accesul la mansardă se realizează prin intermediul unei scări interioare orientată spre peisajul montan. La mansardă, se propune un spațiu pentru dormit și pentru relaxare, un spațiu deschis către zona de zi și către peisajul montan, iar în partea de nord, am propus și un balcon acoperit destul de generos ca și suprafață, utilizat mai ales în perioade foarte călduroase ale anului.
“Casa cuib” devine atât parte a mediului în care se dezvoltă cât și loc de retragere și de relaxare a unei familii ce poate fi utilizat în orice perioadă al anului, indiferent de anotimp, în special în perioada pandemiei.